Els arxius vectorials o també anomenats arxius traçats són aquells arxius creats a partir de vectors (o traços) i que es poden continuar editant un cop s’ha guardat l’arxiu. Els arxius vectorials acostumen a estar en format AI, PDF, EPS o SVG.

En disseny hi ha dues maneres de treballar amb les imatges: amb bits o amb vectors. La seva elecció és molt important, ja que en dependrà la qualitat del resultat final.

Quan utilitzar els bits

Són la millor opció per a treballar i imprimir fotografies. També és el millor format per a emmagatzemar imatges que es penjaran a un web, a les xarxes socials…

Quan utilitzar els vectors

És la millor opció per a crear i processar logotips i pel disseny gràfic en general. No hi ha risc de perdre qualitat si s’escala la imatge i es poden continuar editant un cop s’ha guardat l’arxiu. Aquest últim punt és molt important, ja que ens garanteix que el nostre logotip o disseny no perdi qualitat i es pugui adaptar a qualsevol format.

Per què és tan important tenir l’arxiu vectorial d’un disseny (logotip, cartell…) per a la retolació?

-Es pot mantenir la qualitat, ja que l’arxiu és editable i, per tant, podem convertir el disseny a la mida que vulguis.

-Si el tens vectorial, es pot aplicar sobre diferents fons, canviar el seu color… També ens permet produir-lo sense fons.

-Per a realitzar una impressió amb tall (sense fons) caldrà que s’entregui l’arxiu amb el tall vectorial, ja que amb bits la màquina de tall no ho podrà detectar.

Recomanacions:

-Quan et dissenyin un logotip, assegura’t que et donin també l’arxiu vectorial (els logos gratuïts d’internet mai te’l donaran vectorial).

-Per a poder reproduir el teu logotip o disseny sobre qualsevol format (roll-up, samarretes, targetes…) és convenient entregar els arxius vectoritzats i tots els textos traçats.

A iRètols disposem d’un servei de vectorització per aquelles ocasions que ja teniu el vostre logotip o disseny, però no disposeu de l’arxiu traçat.